6 apps die mensen met spraakproblemen helpt communiceren

Mensen die lastig woorden kunnen vinden, niet kunnen praten of andere spraakproblemen hebben, kunnen met techniek mogelijk wel communiceren. DigitaleZorgGids vond zes apps die daarbij kunnen helpen.

Mensen met ALS, afasie, autisme, beroerte of spraak- of stembandproblemen hebben vaak moeite met communiceren. Maar hoe maak je dan duidelijk hoe je je voelt of wat je wilt? Digitale zorg kan je helpen! Bekijk deze zes apps.

Express Me

Express Me is een app die mensen met spraakproblemen helpt te communiceren. Door middel van woord- en categorietegels kan je woorden opzoeken en laten uitspreken door de app. Het is ook mogelijk om zelf woorden en categorieën toe te voegen aan de applicatie.

Meer informatie
Download Android

Talkie

Talkie is een tekst naar spraakapplicatie voor mensen die niet of moeilijk kunnen praten. Met Talkie kun je teksten laten uitspreken of aan je gesprekspartner van een kleine afstand laten lezen. Ook is het mogelijk om spraak in tekst te laten vertalen. Dit is handig voor doven en slechthorenden. In de app kun je ook tekenen of schrijven wat je wilt zeggen.

Meer informatie
Download Android of IOS

Spraakassistent

Spraak Assistent is een medische app voor mensen met spraakproblemen, maar die wel kunnen lezen. Met de app kun je categorieën, woorden en zinnen creëren, die op grote buttons geplaatst worden. Met deze buttons kan je berichten maken, die kunnen worden gesproken (tekst-naar-spraak) of getoond op volledig scherm. Het is ook mogelijk om zelf berichten te typen met het toetsenbord.

Download Android of IOS

Communicado

Communicado helpt mensen te communiceren met andere mensen. Het is een app voor interactieve communicatie en is volledig vrij in te delen met foto's, tekst en geluid. De gebruiker kan plaatjes of woorden aanwijzen in categorieën. De categorieën, de plaatjes en de woorden kunnen binnen de app worden toegevoegd door een andere persoon, zoals een familielid, een vriend of een therapeut.

Download IOS

Gespreksboek Plus en Lite

De Gespreksboek app is speciaal ontwikkeld voor afasiepatiënten die moeite hebben met het vinden van woorden, maar nog wel kunnen lezen op woordniveau. De app bevat meer dan 3000 woorden en zinsdelen in vier hoofdrubrieken: wie, waar, wanneer en hoe. Op een werkblad kunnen woorden gecombineerd worden. De Gespreksboek app is ontstaan vanuit de samenwerking tussen verschillende zorg- en onderzoeksinstellingen. Vanaf het begin zijn patiënten betrokken geweest. 

Download Lite IOS
Download Plus Android

Woordwolk

Met de Woordwolk app kunnen mensen die vaak woorden kwijt zijn makkelijk en associatief zoeken naar het juiste woord. Er verschijnen woorden op het scherm en je kiest welke het meest lijkt op welke je wil zeggen. En dan komen er nieuwe vergelijkbare woorden en begrippen op het scherm totdat je het juiste woord hebt gevonden.

Meer informatie
Download IOS

> Meer informatie over apps voor mensen met Afasie

Patiëntenfederatie Nederland – eigenaar van DigitaleZorgGids.nl – kan niet garanderen dat bovenstaande producten veilig omgaan met jouw gegevens. Wij adviseren je de privacyverklaring en voorwaarden van de app goed te lezen voordat je de app installeert op je telefoon.

Er zijn nog geen reacties

Reageren