9 apps die het leven met diabetes makkelijker maken

Heeft u diabetes type 1 of 2? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor u kan betekenen en vond deze 9 apps. De apps helpen u het overzicht te houden over glucoseniveaus, koolhydraatinname en insulinetoevoer.

Diabetes Dagboek (Android | gratis)
Het Diabetes Dagboek kun je als dagelijks logboek gebruiken om bijvoorbeeld je glusoceniveaus, bloeddruk, Hb1Ac en koolhydraten bij te houden. De app toont diverse grafieken en rapporten en biedt de mogelijkheid om deze als CSV of PDF-bestand te exporteren en direct op te sturen naar uw zorgverlener.

mySugr Diabetes Logbook (iOS | Android | gratis)
mySugr kreeg vooral bekendheid door zijn frisse design (“make diabetes suck less!”) en integrale aanpak: de app stelt je in staat om medicijngebruik, voeding, bloedwaarden en beweging bij te houden en eenvoudiger verbanden te ontdekken waarmee je wat kunt in het dagelijks leven. De app is ontwikkeld door een Fins bedrijf, maar is ook in het Nederlands beschikbaar. De app heeft daarnaast verschillende motiverende functies, waaronder de mogelijkheid om challenges aan te gaan om aan persoonlijke gezondheidsdoelen te werken. mySugr Diabetes Logbook kan geïntegreerd worden met Apple’s Gezondheid (Health) app. 

 

 

MySugr: "Make diabetes suck less!"

Dbees.com Diabetes Management (iOS | gratis)
In Dbees.com kunnen relevante metingen, informatie en toegediende insuline worden bijgehouden. Deze app is gekoppeld met een online programma waar de data uit de app automatisch naar doorgestuurd wordt. Het voordeel hiervan is dat de diabetesverpleegkundige of internist ook kan inloggen en mee kan kijken met de ingevulde informatie. Deze app wordt op meerdere patiënten for a besproken en krijgt vier van de vijf sterren in de Google Play Store. 

HelpDiabetes (iOS | € 0,99/gratis)
Deze app van type 1 diabetesfonds Hippo & Friends biedt onder andere de mogelijkheid om de hoeveelheid koolhydraten per maaltijd te berekenen en een schatting te maken van de benodigde hoeveelheid insuline. Er kan per gewicht, stuk of glas gezocht worden bij de voedingsmiddelen. Daarnaast biedt HelpDiabetes een logboekfunctie voor bloedglucose, insuline en activiteiten.  

Koolhydraatkenner (iOS | Android | € 1,99/€ 1,00)
Dankzij de Koolhydraatkenner app hebben mensen met diabetes altijd de zogeheten koolhydratentabel bij zich op hun mobiele telefoon. De app kan van meer dan 1000 producten de hoeveelheid koolhydraten (gram) per hoeveelheid melden. Producten die ontbreken, kunnen gebruikers zelf toevoegen. Koolhydraatkenner is ontwikkeld in samenwerking met de artsen en diëtisten van Diabeter, het nationaal kenniscentrum voor Diabetes. Een deel van de kosten van de app wordt gedoneerd aan de Juvenile Diabetes Research Foundation, een organisatie die onderzoek naar diabetes type 1 stimuleert en financiert. 

Platemate (iOS | Android | gratis) Ascensia Diabetes Care ontwikkelde Platemate: een app waarop een virtueel bord met eten samengesteld kan worden om te bepalen hoeveel koolhydraten er in deze maaltijd zitten. Ascensia heeft daarbij een leuke(re) manier gevonden om deze controle uit te voeren. Het is ook mogelijk om je glucosewaardes in de app in te vullen en via e-mail gegevens te delen met een behandelaar of familielid. 

 

 

 

 

Platemate is een app waarmee je inzicht krijgt in jouw voeding 

Glucose Buddy: Diabetes Log (iOS | Android | gratis)
In de Glucose Buddy app kan relevante informatie als voeding, koolhydraten, toegediende insuline, maar ook activiteiten, bloeddruk, gewicht en HBa1C worden ingevuld en bijgehouden. Deze informatie kan gemaild worden naar zorgverleners of familieleden en daarnaast eenvoudig gedeeld worden op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. De voertaal van deze app is Engels. 

Glooko (Android | gratis)
De Amerikaanse aanbieder Glooko ontwikkelde een soort opzetstuk die het mogelijk maakt om verschillende bloedsuikermeters en insulinepompen van onder andere Ascensia, Freestyle, OneTouch of ACCU-Chek, uit te lezen in de Glooko smartphone of tablet app. Daarnaast kan informatie over dagelijkse activiteiten of gewicht automatisch ingelezen worden door koppelingen met leveranciers als Fitbit, Runkeeper, Withings, Jawbone en Moves. Glooko biedt daarnaast een heel uitgebreide voedseldatabase om gemakkelijk voeding bij te houden. De Glooko app brengt door middel van grafieken en overzichten trends in beeld en biedt de mogelijkheid om deze resultaten eenvoudig te delen met een zorgverlener of familielid. 

 

 

 

Glooko: je bloedsuikermeter laten inlezen op je smartphone door middel van een opzetstuk

Diabetes voet en schoen app (iOS | gratis) 
Orthopedisch schoenspecialist George In der Mauer ontwikkelde deze app om mensen met diabetes te helpen bij het controleren op diabetische voeten. Daarnaast biedt de app een controlefunctie en informatie bij het inlopen van nieuwe schoenen. Mocht er toch iets mis zijn, dan kan de app direct doorverbinden naar een medisch specialist. 

Meer weten?

- Alle digitale zorg bij Diabetes
- De digitale zorg van Marije (Marije heeft diabetes)

Aandoening: Diabetes
1 november 2018
9 apps die het leven met diabetes makkelijker maken

Er zijn nog geen reacties

Reageren