‘Daarom wil ik een PGO!’

De eerste MedMij-labels zijn uitgereikt aan twee PGO-leveranciers op dinsdag 16 april 2019. “Voor mij een hartstikke mooie en belangrijke dag”, vertelt Laurens Rijpstra. Want: “Beroepsmatig (ik hou me namens Patientenfederatie Nederland bezig met digitale zorg en met name MedMij), maar vooral persoonlijk. Want ik ben óók patiënt. Ik kan niet wachten aan de slag te gaan met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).”

Laurens: “Ik heb cerebrale parese. Dit is een handicap sinds m’n geboorte. Hierdoor heb ik (te) veel spierspanning in m’n lichaam en kost bewegen meer energie. Daarom kom ik bij verschillende zorgverleners. Ik ga naar de fysio, gebruik een zogeheten neurostimulator waardoor ik beter loop, krijg botox (tegen spanning in de benen) en ga ongeveer één keer per jaar naar de revalidatiearts voor een APK.

‘Ik ben nog vergeten te vertellen dat…’

Als ik naar de revalidatiearts ga, begint het gesprek altijd met de vraag hoe het de afgelopen periode is gegaan. We praten dan meestal over een jaar. Mijn antwoord is al jaren: ‘Ja, op zich prima’. Het is lastig om voor jezelf bij te houden wanneer het wel en niet goed ging.

Vaak loop ik de afspraak uit, ben ik twintig meter verder en denk ik: ‘Oh ja, daar had ik paar maanden geleden last van, maar dat ben ik vergeten te vertellen…’. Als ik dat alsnog met de arts wil bespreken, moet ik een belafspraak maken. Vervolgens word ik ingedeeld op een tijdstip dat niet altijd handig is en kan ik het dan pas bespreken.

In de toekomst hoop ik dat ik via het PGO meer samenhang kan brengen in de zorg rondom mijn handicap. Dat betekent niet dat ik vaker naar de revalidatiearts moet; ik hoop zelfs op minder afspraken. Maar als hij me nou via mijn PGO op afstand kan monitoren? We spreken bijvoorbeeld een gemiddelde aantal stappen en bewegingstijd af. Als ik daaronder kom, dan neemt hij contact op.

Consult is gebaseerd op herinneringen van een jaar

Daarnaast is het consult gebaseerd op mijn herinneringen over een heel jaar, en op de herinneringen uit het dossier van de jaren daarvoor. Daartussen zit niets. Ik kan geen tussentijdse informatie doorgeven. Ook heeft de revalidatiearts geen inzage in de opmerkingen van de fysio. Ik ben fervent gebruiker van mijn Fitbit, sport graag en vind het leuk om dat soort dingen over mezelf te verzamelen. Volgens mij is dat óók relevant om met mijn zorgverleners te delen. Kortom: halen mijn revalidatiearts en ik genoeg uit ons jaarlijkse consult? Nee, is het simpele antwoord.

Ook zou mijn fysio kunnen meekijken. Hij kan misschien samen met de revalidatiearts nieuwe behandelingen bedenken die beter aansluiten. Door mijn fitbit en neurostimulator aan mijn PGO te koppelen, krijg ik niet alleen zelf een beter beeld van mijn prestaties, maar mijn gegevens kunnen misschien ook gebruikt worden voor onderzoek. Zo worden op die manier andere mensen geholpen.

Daarom wil ik zo graag een PGO

Daarom wil ik zo graag een PGO. En ook daarom werk ik namens de Patiëntenfederatie en MedMij elke dag keihard om dit mogelijk te maken. Voor mezelf en die vele andere patiënten. Voor iedereen die baat heeft bij meer eigen regie, zinnige zorg en zorg op de juiste plek. Ik weet dat het nog even duurt. Maar de uitreiking van het MedMij label aan de eerste PGO’s is een heel belangrijke stap.”

Bron: ICT&health

Meer weten?

- Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen
- ‘Inzicht in gezondheidstoestand werkt motiverend’

Er zijn nog geen reacties

Reageren