De digitale zorg van Loes

Loes Bremmink is 28 jaar oud en woont samen met haar vriend in Wijk bij Duurstede. Ze werkt als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk. In december verwacht het paar hun eerste kindje. Reuze spannend natuurlijk, maar dankzij allerhande apps en sites blijft Loes goed op te hoogte wat er in en met haar lichaam gebeurt.

“Toen mijn vriend en ik een half jaar geleden besloten om te stoppen met anticonceptie en te proberen om een kindje te krijgen, heb ik direct een app op mijn telefoon gezet om zicht te krijgen op mijn menstruatiecyclus”, vertelt Loes. Via de Amerikaanse app Glow kunnen vrouwen met een kinderwens informatie over hun menstruatie bijhouden en zo inzicht proberen in hun meest vruchtbare periode. “Het was best een dingetje, om iedere dag mijn gewicht en temperatuur in te voeren en bij te houden of ik die dag bewogen had, alcohol had gedronken en of mijn partner en ik gevreeën hadden. Toch was het fijn om al die data te verzamelen en op den duur een overzicht te krijgen om te zien of ik relevante patronen kon ontdekken.” 

Uiteindelijk is het raak en heeft het stel een positieve zwangerschapstest in handen. “Je bent op zo’n moment dolgelukkig, maar tegelijkertijd heb je geen idee wat je allemaal te wachten staat. Ik dook direct het web op om alles op te zoeken: welke risico’s loop je, wat moet ik wel of juist niet eten, hoe groot is het vruchtje nu? Ik merkte dat die kennis me rust gaf”, aldus de 28-jarige aanstaande moeder. 

Bij Loes is Amerikaanse zwangerschapsapp The Bump favoriet. “Het leukste van die app is dat je iedere week een video krijgt met wat er die week gebeurt in je lichaam. Bijvoorbeeld dat de baby nageltjes krijgt, of voor het eerst een slokje vruchtwater kan nemen. Ze vertellen ook van welke kwaaltjes ik last kan krijgen, bijvoorbeeld vermoeidheid of dikke enkels.”

De zwangerschapsapp The Bump geeft iedere week aan wat er die week in je lichaam gebeurt

 

Medische dossier

Loes is een fanatieke sporter. “Ik ga graag hardlopen en volg bodypump lessen in de sportschool. Helaas kreeg ik al vrij snel in mijn zwangerschap veel last van mijn onderrug. Daardoor doe ik het nut wat rustiger aan. Ik ben overgestapt naar een speciaal sportklasje voor vrouwen die in verwachting zijn of net een kindje hebben gehad. Daarnaast wandel ik veel. Lekker langs het water lopen en mijn hoofd leeg maken.” 

De aanstaande moeder houdt haar gewicht goed in de gaten en staat dagelijks op de weegschaal. “Ik doe mijn best om niet te veel kilo’s aan te komen, maar minder energie om te sporten en meer trek in zoete dingen werken natuurlijk niet echt mee”, grapt Loes. “Ik heb een weegschaal die mijn gewicht via WiFi automatisch naar een app op mijn telefoon stuurt. Ik vind het handig om in een grafiekje te zien hoe mijn gewicht verandert.” 

Bij een van de eerste afspraken bij de verloskundige heeft Loes toestemming moeten geven om haar medische gegevens te delen met het ziekenhuis. “Ik ben van plan om thuis te bevallen, dus die overdracht van mijn medische dossier is met name relevant als ik plotseling in het ziekenhuis opgenomen zou worden. Mocht er overigens ergens anders iets met me gebeuren, dan heb ik altijd mijn medische informatie op papier bij me. Daar staan dingen als bloedgroep, allergieën en medicatie op. Het voelt een beetje achterhaald om die informatie op papier mee te nemen, maar zolang er online geen plek is waar alle zorgverleners indien nodig mijn gegevens op kunnen vragen, moet het maar zo. Ik wil geen risico’s nemen.” 

Oppassen met dokter Google

“Ik heb er veel aan gehad om op fora de ervaringen van andere zwangeren te lezen”, vertelt Loes. “Er gebeurt van alles in je lichaam en je hebt geen idee welke dingen je wel en niet hoort te voelen.” Tegelijkertijd geeft de 28-jarige aan kritisch te zijn op de dingen die ze online leest. “Toen ik me een keer echt druk maakte om pijn in mijn liezen heb ik aan de bel getrokken bij de verloskundige. Dat bleek achteraf gewoon bandenpijn te zijn, maar ik wilde het zeker voor het onzekere nemen. Dokter Google is niet altijd toereikend!” 

Tot nu toe verloopt de zwangerschap verder voorspoedig, vertelt Loes. “Het aftellen is begonnen. Ik heb stiekem ook al een mapje met apps op mijn telefoon voor als de kleine er straks is. Over Oei ik groei! hoor ik goede verhalen, al kan ik het me allemaal nog lastig voorstellen."

13 oktober 2016
De digitale zorg van Loes

Er zijn nog geen reacties

Reageren