De meest gedownloade zorg & fitnessapps in september

De DigitaleZorgGids bekijkt maandelijks welke gezondheid- en fitnessapps het meest gedownload worden in de iOs en Android appstores en bespreekt wat er opvalt. Wat is de populairste fitness app van dit moment? Voor wat voor apps is men bereid te betalen? En wat downloaden zorgprofessionals voor apps?

Apps in de categorieën Health & Fitness: Android (links) en Apple (rechts). Bron: App Annie.

Health & fitness 

Nummer een in de top tien gratis iOS apps was in september de Stoptober app. Stoptober helpt bij het stoppen met roken. De app biedt allerlei tips en adviezen en brengt je in contact met andere vrienden die ook stoppen met roken. Tenslotte zie je in de app precies wat je hebt bespaard door niet te roken. De Etos app werd deze maand ook nog steeds veel gedownload. Met deze stappenteller app van drogisterijketen Etos kan men kortingen bij elkaar kan lopen: hoe meer stappen je zet, hoe meer korting en of gratis producten je krijgt. Nieuw in de top tien zijn PumpUp Fitness – een app waarin sporters onder andere hun fitness doelen kunnen delen en Sanitas HealthCoach – een app om vitale functies als gewicht en bloeddruk in bij te houden.

Blijkbaar werd er afgelopen maand weer beter geslapen, want uit het betaalde iOS app overzicht blijkt dat er in september minder slaaphulp apps werden gedownload. Naast de Stopober app werd ook de betaalde app Quit Smoking Now veel op de smartphone gezet in september. 

Bij de gratis Android apps lijkt er weinig verandert: de top tien apps zijn min of meer gelijk, alleen de volgorde is wat verandert. Stappenteller app ‘Pedometer’ staat op nummer een, de Etos app op nummer twee. Ook in deze top tien is de HealthCoach app van Sanitas - een Duitse fabrikant van onder andere bloeddrukmeters, hartslagmeters en andere gezondheidsaccessoires maakt – een opvallende stijger. In de top tien betaalde apps staat de Sleep Cycle app – een app die helpt bij beter slapen – nog steeds bovenaan, gevolgd door Oei ik groei! Er is nog steeds veel aandacht voor mindfulness: drie van de tien apps zijn hierop gericht. Tenslotte valt de Tools & Mi Band app op, dat is de app die hoort bij de populaire Chinese fitnesstracker Mi Band. 

Medisch 

In de top tien gratis iOS apps is weinig verandert ten opzichte van vorige maand. Er werden opvallend veel apps gedownload die met medicijnen te maken hebben, waaronder de Medicatie Controle App – een app voor zorgprofessionals die medicatiecontrole bij patiënten uitvoeren, de herhaalrecepten app Recappt, anticonceptie reminder Mypill en tenslotte Appotheek: een app met onafhankelijke informatie over medicijnen. De gratis ‘bloeddruk’-meter app is naar de tiende plaats gezakt.

Opvallend genoeg ziet de betaalde lijst er wel totaal anders uit. De enige app die overeenkomt met de top tien van vorige maand is de Lower Back Pain App, dat is een app vol oefeningen tegen lage rugpijn. Op nummer een staat Koolhydraat kenner, een app bedoeld voor patiënten met diabetes voor wie het belangrijk is te weten hoeveel koolhydraten er in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Het merendeel van de betaalde iOS apps in de top tien zijn echter apps voor zorgprofessionals. Bijvoorbeeld ECG Guide, een app met meer dan tweehonderd voorbeelden van ECG’s (hartritmefilmpjes) voor artsen in opleiding. Ambulance Zorg is gericht op ambulance medewerkers, ABCDE App op artsen op de spoedeisend hulp. De app EMDR 101 focust zich op therapeuten die mensen met EMDR behandelen: een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring.

Een andere interessante app in de iOS top tien is de Gif Wijzer, een app gericht op ouders met (jonge) kinderen. Met de Gifwijzer ontdek je welke giftige stoffen je in huis hebt. De app bevat 183 stoffen en planten met een indicatie van giftigheid en een advies wat te doen als een kind bijvoorbeeld toch iets verkeerds binnen heeft gekregen. 

In de gratis Android top tien zien we veelal dezelfde apps als vorige maand, alleen de volgorde is iets verandert. Alleen Ons Dossier, een app om de medische dossiers van cliënten in te zien, is nieuw in de top 4. Wat verder opvalt in de top tien is app YourMd: deze symptomenchecker app is als het ware de Amerikaanse versie van een combinatie van Moet ik naar de dokter? en Thuisarts. 

Wat verder opvalt in de top tien is app YourMd: deze symptomenchecker app is als het ware de Amerikaanse versie van een combinatie van Moet ik naar de dokter? en Thuisarts.

Ook de top drie betaalde apps is nagenoeg hetzelfde. We zien wel hoe de app Ear Spy Pro – een app die zegt het gehoor te kunnen verbeteren (deze lijkt in hetzelfde straatje te passen als deze bloeddrukmeter apps) – in populariteit gestegen is. Verder werden door zorgprofessionals weer veel anatomie apps gedownload en verscheen de app Journal Club – een overzicht met klinische studies – in de top tien. Ook een nieuwkomer: Squeezy, een app voor vrouwelijke gebruikers die bekkenbodemspieroefeningen willen/moeten doen.

Benieuwd naar het app overzicht van vorige maand?

 

30 september 2016
De meest gedownloade zorg & fitnessapps in september

Er zijn nog geen reacties

Reageren