Digitale zorg succes: minder opnames en betere therapietrouw door MijnIBDcoach

Ruim duizend patiƫnten met chronische ontstekingsziekten van de darm, vaak afgekort tot IBD (inflammatory bowel disease), hebben deelgenomen aan een onderzoek naar de digitale zorg toepassing mijnIBDcoach. De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: door het gebruik van dit platform nemen ziekenhuisopnames en polibezoeken af en verbetert de therapietrouw.

Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zijn waarschijnlijk wel bekend met mijnIBDcoach. Dat is een online tool om klachten bij te houden, contact te leggen met een zorgverlener, zoals een MDL-arts of IBD-verpleegkundige, medicatie reminders te zetten of meer informatie over deze ziekte te lezen. MijnIBDcoach wordt ook wel een zelfmanagementprogramma genoemd. De belangrijkste functie van mijnIBDcoach is het monitoren van patiënten om zo de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa onder controle te houden en de complicaties hiervan tot een minimum te beperken. Doordat de ingevoerde gegevens voor de arts(en) ook inzichtelijk zijn, hoeft een patiënt met IBD niet op de poli-kliniek te komen als het goed gaat en kan er sneller worden ingegrepen als het minder gaat. 

Patiënten kunnen vanuit het ziekenhuis toegang tot mijnIBDcoach regelen. Momenteel wordt mijnIBDcoach ingezet in onder andere het AMC (Amsterdam), Sint Antoniusziekenhuis (Nieuwegein), MUMC+ (Maastricht), Zuyderland Ziekenhuis (Sittard), LUMC (Leiden) en UMCG (Groningen). 

Tussen 2014 en 2015 deden er duizend patiënten mee aan een onderzoek in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Maastricht UMC+. De ene helft van de groep kreeg toegang tot het online platform, de andere groep niet. Deze ziekenhuizen wilden onderzoeken of mijnIBDcoach effect had op de kwaliteit van leven, het aantal heropnames in het ziekenhuis en het volgen van medicatie. En dat blijkt zo te zijn: de onderzoekers publiceerden deze week hun resultaten en deze zien er veelbelovend uit. 

De groep patiënten die gebruik maakten van mijnIBDcoach werden minder opgenomen in het ziekenhuis (50% afname), brachten minder bezoeken aan de polikliniek (39% afname) en namen hun medicatie beter dan patiënten in de andere groep. De patiënten gaven daarnaast aan dat zij vonden dat de kwaliteit van zorg verbeterde door het gebruik van mijnIBDcoach. Patiënten gaven ook aan meer regie en inzicht in hun eigen ziekte te hebben. 

Bent u een patiënt of zorgverlener en heft u ervaring met mijnIBDcoach? Laat dan hier een review achter .

Bent een zorginstelling en biedt u mijnIBDcoach aan? Geeft dit dan aan op uw ZorgkaartNederland profiel 

Lees in de DigitaleZorgGids: Crohn en Colitis Ulcerosa meer over wat digitale zorg voor u als patient kan betekenen.

Er zijn nog geen reacties

Reageren