Drukbezochte Thuisarts.nl uitgebreid met specialistische aandoeningen

Als u op Google zoekt naar ‘keelpijn’, ‘hoofdpijn’ of ‘buikpijn’, dan is de kans groot dat u uitkomt op Thuisarts.nl. Maandelijks komen ruim twee miljoen mensen op deze website terecht met vragen over hun gezondheid. Ook huisartsen gebruiken de site tijdens hun consult of verwijzen patiënten naar de informatie op Thuisarts. Sinds deze week is de website uitgebreid met 29 specialistische aandoeningen, waaronder verschillende soorten kanker, staar of een hartinfarct.

Thuisarts.nl werd in 2012 opgericht door de NHG, het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Het idee achter de site is bestaande wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten toegankelijk maken voor een breder publiek aan de hand van begrijpelijke teksten. Tussen huisartsbezoeken door moeten patiënten op een betrouwbare site terecht kunnen met informatie over gezondheidsklachten. De website wordt daarnaast veelvuldig geraadpleegd door huisartsen zelf, die de website gebruiken tijdens het consult of patiënten naar de site verwijzen. U zou Thuisarts.nl kunnen zien als een moderne aanvulling op (of zelfs vervanging van) het folderrek in de wachtkamer.

Op Thuisarts.nl kunnen patiënten terecht voor meer informatie over (pijn)klachten, aandoeningen of ingrepen. De website vertelt onder andere over mogelijke oorzaken en onderzoeken, geeft medisch advies en meldt wanneer u er goed aan doet om contact te zoeken met uw huisarts.

Minder doktersbezoek door Thuisarts.nl

Twee jaar geleden bogen Nederlandse onderzoekers zich over de vraag of betrouwbare informatie online het zorggebruik bij de huisarts vermindert. Die informatie was in het geval van het onderzoek afkomstig van de website Thuisarts.nl. Voor het onderzoek werd zes jaar aan huisartsenbezoeken geanalyseerd: drie jaar voor de lancering van Thuisarts.nl en drie jaar daarna. De onderzoekers concludeerden dat de website ervoor zorgde dat er landelijk maandelijks 675.000 minder huisartsconsulten plaatsvonden. Ook het aantal telefoontjes aan de huisarts nam na de lancering van Thuisarts.nl af. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat zowel het zorggebruik van ouderen als mensen met een laag sociaaleconomische status afnam, wat erop wijst dat Thuisarts.nl ook deze bevolkingsgroepen bereikt.

In potentie gaat de website vanaf nu alleen nog maar meer bezoekers trekken, want sinds deze week kunnen ook mensen met vragen over specialistische aandoeningen terecht op Thuisarts.nl. Bijvoorbeeld voor meer informatie over het plaatsen van een kunstknie of kunstheup, een staaroperatie, spataderen, cystic fibrosis of een keizersnede. Maar ook over een beroerte, hartinfarct of verschillende vormen van kanker zoals blaas-, darm-, prostaat- of borstkanker. De informatie op de website is opgezet samen met de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). Volgens de voorzitter van de FMS bevordert de nieuwe informatie op Thuisarts.nl het samen beslissen in de spreekkamer.

“We zijn er nog niet”

Patiëntenfederatie Nederland is een van de samenwerkingspartners van Thuisarts.nl. Volgens Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, kan de ontwikkeling van de website niet snel genoeg gaan. “Mensen die iets willen weten over hun gezondheid willen betrouwbare informatie in begrijpelijke taal. Ook over wat hen in het ziekenhuis te wachten staat. Wij vinden het goed dat Thuisarts.nl een steeds completere informatiebron wordt voor mensen met vragen. Maar met negentwintig aandoeningen die in het ziekenhuis zorg nodig hebben zijn we er natuurlijk niet. Laten we vooral snel doorpakken.”


Maakt u weleens gebruik van Thuisarts.nl? U kunt uw ervaring delen op de Digitale Zorggids.

Er zijn nog geen reacties

Reageren