Een jaar digitale zorg – Ben van Deursen

Afgelopen zaterdag is eHealth Week van start gegaan. Dat betekent dat er de komende dagen door heel Nederland evenementen rondom het thema digitale zorg worden georganiseerd. Vorig jaar tijdens eHealth Week was de 63-jarige Ben van Deursen één van de vloggers van de Digitale Zorggids. Dit jaar geen vlog, maar wel een update van Ben’als digital health ervaringsdeskundige.

Het afgelopen jaar heeft Ben niet stil gezeten. Toen hij drie jaar geleden met pensioen is gegaan na een burn-out moest hij eerst even pauze nemen en een stapje terugzetten. Dat duurde echter niet lang. Inmiddels vliegt hij voor zijn vrijwilligerswerk (en grote hobby) weer de hele wereld over om internationaal lijnrechter te zijn bij de Badminton World Federation.

Ben’s gezondheid is momenteel tamelijk stabiel. “Ik doe mijn best iedere dag in beweging te zijn, maar moet wel op mijn rug en knieën letten.” Na een trombosebeen en longembolie moet Ben inmiddels noodgedwongen iedere dag, voor de rest van zijn leven, bloedverdunners blijven slikken. Dat betekent ook regelmatig bloedprikken om zijn bloedwaardes te bepalen.

Gelukkig kan Ben zelf bloedprikken en kan hij op afstand, via een digitaal programma, zijn waardes doorgeven. Voorheen was dat programma PortaVita (bekijk hier Ben’s vlog over zijn ervaring met PortaVita), maar inmiddels werkt zijn trombosedienst met een ander pakket (Tropaz). Daarover is Ben wat minder enthousiast, hij kan namelijk niet langer zijn eigen medicatie instellen. “Ik heb inmiddels al zoveel jaar ervaring dat de trombosedienst erop vertrouwde dat ik mijn eigen medicatie kon instellen. Helaas werkt het nieuwe pakket net anders waardoor deze functie nog niet beschikbaar is voor patiënten, maar daar wordt achter de schermen wel hard aan gewerkt.” Voor Ben’s vrijwilligerswerk is het belangrijk dat hij niet (te) afhankelijk is van de trombosedienst en dat hij vooral zelfstandig aan zijn gezondheid kan werken.

Ben’s kennis over en ervaring met digitale zorgsystemen bracht hem onder andere in het patiënten panel van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. “Daar wordt momenteel een nieuw EPD uitgerold. Aan mij, en andere patiënten in het panel, werd gevraagd mee te kijken naar het elektronische dossier. Wij mogen meedenken over de rol van de patiënt in de spreekkamer en wat een EPD voor ons betekent. Sterker nog: ik ben zelfs tot ambassadeur gebombardeerd. Dit resulteerde in een aantal foto’s om de patienten vertrouwd te maken met het EPD.”

Naast het patiënten panel in het ziekenhuis, zit Ben ook een patiënten panel van een zorgverzekeraar en in een digitaal panel van het pensioenfonds. Ook neemt hij sinds een aantal jaren deel aan de cliëntenraad van een Woonzorgcentrum. “Ik vind het mooi hoe ik mijn opgedane kennis over digitale zorg ontwikkelingen daar kan delen. En hoe er soms dingen concreet toegepast kunnen worden. Dit komt ook tot uiting in de seniorenraad 3West waar ik ook onderdeel van ben en waar we de belangen van senioren in onze wijk behartigen. Ik blijf graag op de hoogte over eHealth. Niet per se voor mezelf op dit moment, maar vooral om anderen te helpen. Dat vind ik mooi.”

Dit jaar gaat Ben niet het hele land door voor eHealth week om daar vlogs van te maken, maar op vrijdag staat de ICT & Health Conferentie wel op zijn planning. “Ik moet toch een beetje bij de les blijven!”, lacht Ben.

Voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten tijdens eHealth week kunt u hier terecht.

24 januari 2018
Een jaar digitale zorg – Ben van Deursen

Er zijn nog geen reacties

Reageren