Eerste hulp op vakantie: Moet ik naar de dokter?

Niets zo vervelend als ziek worden of gezondheidsklachten krijgen op vakantie. Uitleg moeten geven in een vreemde taal, op consult bij een onbekende arts of een onbegrijpelijke bijsluiter of recept zorgen vaak voor alleen maar meer stress. Gelukkig zijn er genoeg apps om vakantiegangers met dergelijke problemen uit de brand te helpen. DigitaleZorgGids zet deze apps voor u op een rijtje. Deze week: Moet ik naar de dokter?

Wel of niet naar een dokter? Nog even afwachten of actie ondernemen? Het komt vaak genoeg voor dat ouders met jonge kinderen twijfelen of een bezoek aan de arts noodzakelijk is of nog even uitgesteld kan worden. Thuis is zo’n situatie al lastig, maar je kunt je voorstellen dat je als ouder op vakantie helemaal met de handen in het haar zit wanneer een kindje ineens koorts of een vreemde huiduitslag heeft.

‘Moet ik naar de dokter’ is een app die (zorg)consumenten en patiënten helpt met de vraag of zij met een bepaalde klacht wel of geen contact moeten opnemen met de huisarts of huisartsenpost. De app is gebaseerd op de zogenaamde Nederlandse Triage Standaard, een richtlijn die huisartsen helpt om te bepalen of een medisch probleem kan wachten of met spoed behandeld moet worden. Gebruikers kunnen in de app advies vragen wat zij zelf kunnen doen om hun klachten te verlichten, en of en in welk geval zij alsnog een dokter moeten bellen.

Gebruikers in Spanje of Turkije

De app Moet ik naar de dokter werd niet als reis-app ontwikkeld, maar blijkt in de praktijk ook op vakantie ingezet te worden voor gezondheidsklachten en –vragen. “Tijdens de zomermaanden valt het direct op dat we ook gebruikers in het buitenland hebben”, vertelt Gert-Jo van Doornik, directeur van de huisartsenpost in Apeldoorn en ontwikkelaar van de app. “We zien dat Moet ik naar de dokter binnen de vakantieperiode ineens in Spanje, Frankrijk of Tsjechië wordt geraadpleegd.” 

"Tijdens de zomermaanden valt het direct op dat we ook gebruikers in het buitenland hebben."

Gert-Jo van Doornik (Directeur huisartsenregio Apeldoorn)

De voornaamste gebruikers van Moet ik naar de dokter zijn ouders met jonge kinderen, vertelt Van Doornik. Het meest gezocht wordt er nog altijd op koorts(klachten). “Maar in de zomermaanden vindt er wel een lichte stijging plaats van vragen over insectenbeten of teken, en ook over huiduitslag.”

Nederlandse huisartsenpost 

Moet ik naar de dokter bevat adressen en telefoonnummers van de huisartsenposten en van alle (dichtstbijzijnde) huisartsen zodat app-gebruikers hier gemakkelijk naartoe kunnen navigeren. “In het buitenland werkt deze functie in principe niet, we verwijzen namelijk alleen naar Nederlandse adressen. Uiteraard kunnen gebruikers via de app wel snel naar een Nederlandse huisartsenpost bellen. Dat kan fijn zijn, als je toch even iemand wilt spreken.” 

De app is zowel voor iOS als Android toestellen beschikbaar. Moet ik naar de dokter is wel voorzien van een disclaimer waarin wordt aangegeven dat de software een hulpmiddel is en dat de gebruiker bij onzekerheid altijd moet bellen met een huisarts.

1 reactie

Reageren