Eerste hulp op vakantie: Zeker op Reis

Niets zo vervelend als ziek worden of gezondheidsklachten krijgen op vakantie. Uitleg moeten geven in een vreemde taal, op consult bij een onbekende arts of een onbegrijpelijke bijsluiter of recept zorgen vaak voor alleen maar meer stress. Gelukkig zijn er genoeg apps om vakantiegangers met dergelijke problemen uit de brand te helpen. Digitale Zorggids zet deze apps voor u op een rijtje. Deze week: Zeker op Reis.

Weet u nog welke vaccinaties u al heeft gehad en hoe lang deze nog geldig zijn? In een vaccinatiepaspoort, ook wel bekend als ‘het gele boekje’, staat deze informatie. Maar laat u in alle drukte voor de vakantie nu nét even vergeten zijn waar dat boekje ligt. “Het komt geregeld voor dat wij reizigers terug naar huis sturen om te zoeken naar hun gele boekje, om vervolgens te horen dat ze geen idee hebben waar dat ding ligt”, vertelt Eelco Vos, initiatiefnemer van de Zeker op Reis app. “Wij realiseerden ons dat het onzin is om in dit digitale tijdperk nog te klooien met een papieren boekje. Zo ontstond het idee voor de Zeker op Reis app.” 

"Wij realiseerden ons dat het onzin is om in dit digitale tijdperk nog te klooien met een papieren boekje. Zo ontstond het idee voor de Zeker op Reis app".

Eelco Vos (Initiatiefnemer Zeker op Reis app)

Zeker op Reis is een initiatief van Reisprik, een landelijk netwerk van tientallen huisartsen. Via Reisprik.nl kunnen reizigers online een afspraak maken bij een van de aangesloten huisartsen voor informatie en advies over en het halen van vaccinaties. 

Een digitaal geel boekje 

Het idee van de app is dat men altijd en overal de belangrijkste (medische) gegevens bij de hand heeft. Gebruikers kunnen allerhande persoonlijke medische informatie invullen, zoals allergieën, medicatie of medische conditie. Maar de app doet ook dienst als geel boekje. “Dankzij de koppeling met ons softwaresysteem kunnen wij cliënten die een inenting hebben gehaald voorzien van een code. Met die code wordt automatisch hun vaccinatiestatus in de app geüpload. Zo hebben zij de meest actuele gegevens, ontvangen ze een reminder als de beschermingsduur van vaccinaties is verlopen en krijgen ze automatisch een oproep voor herhaalvaccinaties.” Gebruikers die hun inentingen niet bij Reisprik zorgverleners laten zetten, kunnen evengoed hun vaccins bijhouden in de app, maar krijgen niet de reminders over beschermingsduur en herhaalvaccinaties. 

Vos waarschuwt overigens wel: “In sommige landen heb je toch het gele boekje (internationaal bewijs van inenting) nodig om de grens over te mogen. Voor gele koorts en cholera moet je officiële stempels hebben.” 

Lokale 112 

Zeker op Reis biedt nog meer opties. “Toen we eenmaal het vaccinpaspoort hadden gerealiseerd, bedachten we dat we de app nog konden uitbreiden”, vertelt Vos. De app bevat naast een persoonlijk medisch dossier ook belangrijke landeninformatie en relevante telefoonnummers en adresgegevens, bijvoorbeeld van ambassades, ziekenhuizen en het lokale equivalent van 112. Daarnaast vind je informatie over de meest voorkomende infectieziekten en praktische gezondheidstips op reis. 

Van Zuid-Frankrijk tot Vietnam 

Zeker op Reis bevat ook een woordenboek met vierhonderd veel voorkomende algemene en medische woorden in het Engels, Frans, Turks, Italiaans, Spaans en Duits. Tenslotte ondersteunt de app gebruikers van malariapillen. Zeker op Reis bevat ook het inname schema voor malaria medicijnen, waarbij rekening wordt gehouden met de richtlijnen van de huisarts, verschillende tijdzones en het specifieke malariamiddel. 

Eigen verantwoordelijkheid 

Informatie over medicatie of aandoeningen die gebruikers zelf invult in de app, wordt alleen lokaal op de eigen smartphone opgeslagen. “Wij hebben die data niet. Het is dus de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf om voorzichtig om te gaan met zijn of haar mobiele telefoon”, zegt Vos. 

Zeker op Reis is gratis te downloaden in de Android en iOS store. Voor het gebruik van de app is geen internet nodig, want alle functies zijn offline beschikbaar. Dat is wel zo praktisch in het buitenland. 

Nog meer praktische apps voor op vakantie? Lees ook over App de Vakantiedokter of Moet ik naar de dokter?

15 augustus 2016
Eerste hulp op vakantie: Zeker op Reis

Er zijn nog geen reacties

Reageren