Hartritmestoornissen opsporen met een smartwatch

U kent Apple waarschijnlijk vooral van de iPhone, iPad, MacBook of Apple Watch. Sinds een paar jaar houdt het technologiebedrijf zich echter ook bezig met de zorg. Zo bevat de iPhone standaard een app om gegevens over uw gezondheid bij te houden, heeft de Apple Watch een ingebouwde hartslagmeter en doet Apple onder andere onderzoek naar Parkinson en diabetes. Deze week is Apple, samen met een Amerikaanse universiteit, begonnen met een onderzoek naar boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. Deze ritmestoornis is op zich niet levensbedreigend, maar vergroot het risico op een beroerte wanneer een bloedprop uit het hart doorschiet naar de hersenen. Het is daarom gevaarlijk als boezemfibrilleren niet wordt gediagnosticeerd. Het stellen van de juiste diagnose is echter niet eenvoudig, vooral wanneer de ritmestoornis zich onregelmatig voordoet. De kans dat u nét op het juiste momenten in de buurt van een ecg-apparaat bent, is niet zo groot. Mensen kunnen worden uitgerust met een draagbaar ecg-apparaat (een zogeheten Holtermonitor) om te proberen het fibrilleren vast te leggen, maar het langdurig dragen van zo’n monitor is belastend en duur.

Continu hartslag meten
In de Apple Watch zit standaard een ingebouwde hartslagsensor. Die sensor is zichtbaar als groene, knipperende LED-lampjes aan de binnenkant van de smartwatch. De meetgegevens van zo’n sensor in een horloge zijn lang niet zo nauwkeurig als de meting door een ECG-apparaat, maar het voordeel is wel dat een gebruiker zijn of haar Apple Watch de hele dag, en soms ook ’s nachts, draagt. Hierdoor wordt er wel heel veel data verzameld.

Voor het onderzoek naar boezemfibrilleren ontwikkelde Apple, samen met medische universiteit Stanford Medicine, een app. Deze app moet uit alle data die verzameld wordt, de onregelmatige hartritmes eruit filteren. Deelnemers aan het onderzoek krijgen melding op hun smartwatch en op hun iPhone zodra er een ritmestoornis wordt gedetecteerd. Vervolgens worden ze uitgerust met een kleine, draagbare ECG om wat nauwkeuriger te meten en krijgen ze een consult bij een cardioloog aangesloten bij het onderzoek.

Digitale zorg voor hartpatiënten
Het doel van het onderzoek is bekijken of nieuwe technologieën, zoals de Apple Watch, gebruikt kunnen worden om eerder, accuraat, een stoornis op te sporen. In Nederland is het helaas nog niet mogelijk om deel te nemen aan het onderzoek: voorlopig is de app alleen beschikbaar voor Amerikanen ouder dan 22 jaar in het bezit van een Apple Watch.

Naast de Apple Watch zijn er in de afgelopen jaren ook andere oplossingen ontwikkeld, zoals de Kardia van Alivecor. Dat is een klein, draagbaar apparaatje dat wordt gekoppeld aan uw smartphone. Wanneer u denkt last te hebben van fibrilleren, kunt u met de Kardia een hartfilmpje maken met uw telefoon en dit doorsturen naar een cardioloog. Ook de camera van uw telefoon is bruikbaar om hartritmestoornissen op te sporen. In Nederland ontwikkelden cardioloog Jonas de Jong van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en Yosef Safi Harb van Happitech een app om hartritmestoornissen te kunnen onderzoeken en zo mogelijk te herkennen

Benieuwd wat er nog meer voor digitale zorg toepassingen zijn voor mensen met hart- en vaatziekten? U leest het hier.

12 december 2017
Hartritmestoornissen opsporen met een smartwatch

Er zijn nog geen reacties

Reageren