“Het idee dat iemand op afstand met jouw meetwaarden meekijkt is prettig”

Zorg op afstand maakt het mogelijk dat hartpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven voor controles en behandelingen. Met slimme thuismeetapparatuur, een gevalideerde vragenlijst en app op een tablet kunnen patiënten dankzij cVitals thuis worden gemonitord.

Bij Peter van de Hoeven werd in 2002 hartfalen geconstateerd. Sindsdien is hij onder controle bij de hartfalenverpleegkundige en cardioloog in het Haga Ziekenhuis. “Toen ik werd gevraagd of ik met het telemonitoring programma van FocusCura aan de slag wilde gaan, zei ik direct ja. Alles wat mijn situatie kan verbeteren, grijp ik aan.”

Zelf meten

Het cVitals programma bestaat onder andere uit meetapparatuur: een hartslagmeter, bloeddrukmeter en weegschaal. Patiënten meten thuis zelfstandig twee keer per week hun hartslag, bloeddruk en gewicht. Die gegevens worden via bluetooth automatisch naar de bijbehorende app op een tablet gestuurd. “Je krijgt als patiënt een seintje als je data goed is aangekomen”, legt Peter uit. Als een patiënt vergeet zijn gewicht, bloeddruk of hartslag door te geven, dan geeft het systeem een herinnering.

Bron FocusCura

Patiënten vullen daarnaast regelmatig een gevalideerde vragenlijst over hun hartklachten in. Alle informatie wordt automatisch digitaal twee keer per week naar de behandeld arts gestuurd.

Op weg geholpen

“Als je voor het eerst aan de slag gaat met cVitals komt er iemand van FocusCura over de vloer om alles uit te leggen en je op gang te helpen”, vertelt Peter. “Het scheelde in mijn geval dat ik wat technische kennis heb en makkelijk uit de voeten kan met computers. Zonder kennis of ervaring met computers of zelfmeetapparatuur kom je er overigens ook wel uit: het programma spreekt erg voor zich.”

Bron FocusCura

Het cVitals programma registreert niet alleen meetwaarden, maar geeft ook een seintje aan de zorgprofessionals zodra er een afwijkende waarde wordt gesignaleerd. Naar aanleiding daarvan kan een behandeld arts via video-verbinding contact opnemen met een patiënt. “Het is een prettig en rustgevend idee dat een verpleegkundige of cardioloog direct contact met je opneemt zodra er iets opvallends te zien is. Dat is bij mij al een paar keer gebeurt, bij een te hoge hartslag, te lang een te hoge bloeddruk of een stijging in mijn gewicht. In zo’n geval vragen ze soms een extra meting uit te voeren of voor de zekerheid toch even langs te komen in het ziekenhuis.”

Aanraden

cVitals is niet zelfstandig te gebruiken door patiënten, alleen in samenwerking met een behandeld arts. Peter zou het telemonitoring programma aan lotgenoten aanraden. “Je hoeft minder naar het ziekenhuis en het contact rondom je ziekte en gezondheid is beter: je wordt thuis gemonitord en zodra er iets van verslechtering wordt geconstateerd dan wordt je opgeroepen of op afstand geholpen.” Gezondheidswinst haalt Peter niet direct uit het programma, daarvoor is zijn situatie te slecht. Maar, na vier opnames vorig jaar is zijn situatie sinds september stabiel. Zo hoopt hij het te houden.

Maakt u ook al gebruik van cVitals? Deel uw ervaring hier.

Meer lezen over telemonitoring?

Digitale dienst: Telebegeleiding
3 mei 2018
“Het idee dat iemand op afstand met jouw meetwaarden meekijkt is prettig”

Er zijn nog geen reacties

Reageren