Kinderen voorbereiden op een onderzoek in het ziekenhuis: 4 apps

Kinderen kunnen in blinde paniek raken wanneer zij een naald voor bloedprikken zien. Of wanneer er een man of vrouw in witte jas voorbij komt. Logisch, want onderzoeken in het ziekenhuis zijn niet altijd prettig. Met deze vier apps kunnen ouders hun kind voorbereiden op een onderzoek in of bezoek aan het ziekenhuis, waardoor de angst bij kinderen zakt.

Kinderen voorbereiden op ziekenhuisbezoek met het Dinoziekenhuis

In dit spel kunnen kinderen acht verschillende dinosaurussen helpen beter maken in verschillende ziekenhuissituaties. Zo kunnen kinderen bij de dino’s gaatjes vullen, gebroken botten repareren en een lichamelijk onderzoek verrichten. Op de acht afdelingen (trauma, orthopedie, tandheelkunde, oogheelkunde, KNO, gastro-enterologie, lichamelijk onderzoek en ziekenzaal) kunnen kinderen leuke puzzels en mini-games doen. De app helpt niet alleen angst te verkleinen voor een ziekenhuisbezoek, kinderen leren ook meer over het lichaam.

App Store

Kinderen voorbereiden op een MRI met My MRI at Kings

Binnen deze Engelstalige app kunnen ouders met hun kinderen 360 graden video’s bekijken over een MRI-scan. In de video legt de hoofdpersoon de gehele route af: van receptie tot MRI-buis. Doordat het kind de route virtueel meemaakt, wordt de angst verminderd. De app baseert de zorgroute zoals deze gaat in het Kings College Hospital. Het kan zijn dat de route afwijkt bij het eigen ziekenhuis.

Android

Kinderen voorbereiden op bloedprikken met Prik!

Deze app kan worden gebruikt om een kind voor te bereiden op bloedprikken in het ziekenhuis of bij een medisch centrum. De app is gebaseerd op de werkwijze bloedafname bij kinderen door het Laboratorium Klinische Chemie in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht. Het kan zijn dat daardoor de werkwijze bij andere ziekenhuizen afwijkt. Doordat een kind speelt met de app wordt hem duidelijk wat er gebeurt bij bloedprikken. Ook leert hij wat hij eraan kan doen om de behandeling zo prettig mogelijk mee te maken.

Android

Kinderen voorbereiden op een liesbreukoperatie met Dag Liesbreuk

Dag Liesbreuk is een app die gezinnen met jonge kinderen helpt met voorbereiden, begrijpen en verwerken van een liesbreukoperatie. In de app komen poppetjes, foto's en animaties voor. Iedereen kan een eigen poppetje maken met een bepaalde rol. Zo kunnen ouders en kinderen zich inleven in wat er staat te gebeuren. De app is gemaakt door Stichting Hoi Dokter in samenwerking met het Amsterdam UMC. Het kan zijn dat de route afwijkt bij het eigen ziekenhuis. 

App Store

Meer lezen?

- De eindgebruiker centraal bij Astmaatje
- Gebruikt u al de app van de zorgverzekeraar?
- Hoe kiest u een ziekenhuis? (Patiëntenfederatie Nederland)

17 juli 2018
Kinderen voorbereiden op een onderzoek in het ziekenhuis: 4 apps

Er zijn nog geen reacties

Reageren