Longfonds lanceert jongeren app Astmaatje

Er is een nieuwe app gelanceerd, gericht op jongeren met astma. De app, genaamd Astmaatje, helpt jongeren tussen de 12 en 17 jaar om beter om te gaan met hun ziekte. De app is in samenwerking met jongeren bedacht en ontwikkeld.

Het Longfonds en Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis hebben samen aan de ontwikkeling van de app gewerkt. De doelgroep van de app, jongeren, zijn daarnaast gedurende het hele proces nauw betrokken geweest bij het bedenken, maken en testen van Astmaatje.

 

Uit de gesprekken met jongeren bleek dat veel van hen het gevoel hadden weinig grip en controle te hebben op hun astma. Daar moet Astmaatje bij gaan helpen. Het idee achter een app is dat jongeren hun telefoon altijd bij zich hebben, en daarmee dus ook altijd hun informatie bij de hand hebben. In het logboek kunnen gebruikers bijhouden hoe zij zich voelen en van welke prikkels ze last hebben. De app bevat ook een Astma Controle Test met vijf vragen. Door deze test elke vier weken in te vullen, houden jongeren beter zicht op hoe het met hun ziekte gaat. De uitslag van die test kan op de telefoon worden meegenomen naar het spreekuur en daar besproken worden. Patiënten kunnen daarnaast samen met hun zorgverlener een actieplan invullen over wat te doen bij een astma-aanval.

Daarnaast is het mogelijk om in de app medicatie en klachten bij te houden. Astmaatje bevat ook tips & tricks, bijvoorbeeld over astma op vakantie of over minder benauwd worden tijdens het zoenen.

 

Astmaatje kan ook gekoppeld worden aan de digitale poli Luchtbrug. Via de Luchtbrug van het Radboudumc kunnen jongere patiënten op afstand worden gemonitord door hun zorgverlener. De Luchtbrug is gericht op kinderen en jongeren met astma. Astmaatje is speciaal ontwikkeld voor de oudere doelgroep van jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud. Daar is ook de Astma Controle Test op aangepast.

Voor jongeren die gebruik maken van Luchtbrug, biedt de app nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld een persoonlijk Zorgplan, met informatie over medicatie en de doelen van een behandeling. Of het direct doorsturen van de resultaten van de Astma Controle Test via de app. Het is ook mogelijk om vanuit Astmaatje even snel een vraag te stellen aan een zorgverlener als het wat minder gaat. Gebruikers krijgen binnen 48 uur antwoord. Het voordeel hiervan is dat jongeren minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.

Astmaatje voldoet volgens het ontwikkelaars aan alle privacy- en beveiligingseisen. De app kan gratis worden gedownload in de Apple Store of Google Play store.

Benieuwd wat er nog aan digitale zorg voor mensen met astma is? U leest het in onze Digitale Zorggids: Astma.

Aandoening: Astma
23 november 2017
Longfonds lanceert jongeren app Astmaatje

Er zijn nog geen reacties

Reageren