Praten over MedMij - met u?

MedMij, heeft u al eens van die term gehoord? MedMij is een programma gericht op het snel, betrouwbaar en veilig beschikbaar krijgen van medische gegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving. Bijvoorbeeld een handige app op uw telefoon, of een website. De invoering van MedMij heeft impact op de zorg, zowel vanuit het perspectief van de patiënt als die van de zorgverlener. Om samen over de toekomst van de zorg te praten, organiseert MedMij een bijeenkomst voor zorgverleners en patiënten. U bent ook van harte welkom.

MedMij gaat ervoor zorgen dat iedereen die dat wil digitaal kan beschikken over zijn of haar gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving. Wat MedMij daarvoor doet komt onder andere neer op een technisch verhaal over koppelingen en ICT-standaarden. Daar heeft u als patiënt in de praktijk gelukkig weinig mee te maken. Die eisen en standaarden zijn echter nodig om ervoor te zorgen dat medische gegevens, of deze nu van de huisarts, ziekenhuis of apotheek, op een veilige manier in uw persoonlijke gezondheidsomgeving terecht komen. En daar heeft u als patiënt wel profijt van.

De voordelen van MedMij

Wat voor persoonlijke gezondheidsomgeving dat is, bepaalt u zelf. Die persoonlijke gezondheidsomgeving moet wel veilig kunnen communiceren met de plekken waar informatie over u opgeslagen wordt. Bijvoorbeeld de registratiesystemen van ziekenhuizen, de huisarts, het consultatiebureau, de gemeente, de sportschool en de apotheek. MedMij stelt de spelregels op voor deze veilige communicatie. Zo kunnen alle stukjes informatie op verschillende plekken op dezelfde manier bijeengebracht worden. En kunt u deze informatie zelf beheren, bekijken en delen.

“Op dit moment is het lastig om inzicht te krijgen in je gegevens. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving die voldoet aan MedMij heb je al je gegevens handig op één plaats. Bovendien heb ik in korte tijd wel tien verschillende artsen gehad. Als MedMij er was geweest, dan had ik niet elke keer opnieuw mijn verhaal hoeven vertellen”, vertelt Nicolette (diabetes type 1) op de site van MedMij. “Een ander voordeel van een persoonlijke gezondheidsomgeving is, dat je kunt controleren of de informatie klopt en volledig is. Ik kan dan nakijken wat mijn bloedwaarden vijf jaar geleden waren en hoeveel deze nu afwijken. Het gaat om mijn gezondheid”, aldus Jac van de Laar.

Iedereen die dat wil een persoonlijke gezondheidsomgeving

MedMij is geen persoonlijke gezondheidsomgeving, benadrukken de ontwikkelaars. MedMij ontwikkelt alleen de spelregels waar zo’n persoonlijke gezondheidsomgeving aan moet voldoen. Ook stelt MedMij regels op voor het onderling uitwisselen van gegevens. MedMij zet zich ervoor in dat alle aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen op den duur gegevens gaan uitwisselen op de MedMij manier. MedMij stimuleert dit door middel van subsidies. 

“Ik vind dat iedereen een persoonlijke gezondheidsomgeving moet hebben: jong of oud, chronisch ziek of gezond”, zegt Wilma. “Het moet zo worden ontwikkeld dat iedereen er gemakkelijk mee kan werken, op zijn tablet of computer. En alle dokters moeten meedoen. Als je ziek bent, wil je de regie houden over je gezondheid en gemakkelijk met je dokter kunnen communiceren. Daar helpt een persoonlijke gezondheidsomgeving bij.”

Meepraten?

Op 21 november organiseert de Patiëntenfederatie Nederland een bijeenkomst over MedMij. De bedoeling is om aanwezige zorgverleners en patiënten te informeren over wat er gaat veranderen, en hoe zij zich kunnen voorbereiden op MedMij, door middel van workshops en presentaties.

Lijkt het u leuk om hieraan deel te nemen, mee te praten en te denken over de zorg van de toekomst, dan kan dat. De bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 21 november 2017 van 13.00 tot 18.00 uur in Utrecht. U kunt zich hier digitaal aanmelden.

Er zijn nog geen reacties

Reageren