Slimme kleding maakt zorg op afstand makkelijker

Slimme kleding, smart clothes of smart outfits – sporters dragen slimme shirts om hun sportprestaties te verbeteren en de modewereld kent jurken die zonne-energie opvangen. Zijn er ook smart clothes-toepassingen voor in de zorg?

In slimme kleding zijn sensoren en devices gecombineerd in kledingvezels. De sensoren kunnen bijna iedere lichaamsfunctie oppikken. Denk aan hartslag, zuurstofgehalte, temperatuur, bloedsuiker, ademhaling. Deze data wordt verzameld in een applicatie. Sporters kunnen gerichter aan de slag om hun prestaties te verbeteren. Ook psychische problemen zoals stress kunnen via smart outfits worden begeleid. En daar blijft het niet bij: er is slimme kleding die zorg op afstand makkelijker maakt. Hiermee is kleding er niet alleen meer om je naakte lichaam te bedekken en te beschermen tegen warmte en kou, maar ook om voor je te ‘zorgen’.

Bron: Amazon.com

Supertech rompertjes & babysokjes

Speciaal voor te vroeg geboren baby’s is er de ‘smart jacket’. TU Eindhoven en Sidarto Banmang Oetomo, kinderarts in het Maxima Medisch Centrum, hebben dit supertech rompertje ontworpen. Het registreert op een zachte manier de lichaamsfuncties van het prematuurkindje. Normaliter doen artsen dat met plakkertjes op het lichaam. Maar wanneer de plakkertjes verwijderd worden, doet dat de baby pijn. Ook zijn er babysokjes die de hartslag en zuurstofgehalte bijhouden. Een basisstation geeft aan of alles oké is. Licht, geluid en app notificaties geven daarentegen aan wanneer het zuurstofgehalte en de hartslag te laag of te hoog is.

Bron: Paulinevandongen.nl

Vest stimuleert ouderen om te bewegen

Modeontwerpster Pauline van Dongen ontwierp met de TUE en het Textiel Museum Tilburg een slim vest. Dit vest meet hoe je beweegt doordat de stof rekt. Speciaal garen geleidt deze signalen en een app zet die signalen om in muziek. Doordat ouderen bij een beweging worden beloond met muziek, moet het hen stimuleren meer te bewegen.

Bron: Spire.io

Spire Health Tag maakt kleding slim

De start-up Spire maakte voor het eerst een wearable die ademhaling meet. Nu heeft dit bedrijf een nieuwe applicatie op de markt gebracht, namelijk de Health Tag. Deze ‘tag’ kun je aan kleding vastmaken waardoor ieder kledingstuk een smart outfit wordt zonder speciale sensoren in de stof zelf. De wearable meet hartslag, hartritmevariabiliteit, slaap en ademhaling. Vanuit die data kan een app inschatten hoe hoog het stressniveau van de drager is. Ook geeft het tips om door ademhaling de stress te verlagen. De tag kan in de wasmachine en droger en gaat anderhalf jaar mee zonder op te laden.

Bron: Today.uri.edu

Smart clothes maakt zorg op afstand voor mensen met Parkinson makkelijker

Onderzoekers van de University of Rhode Island (URI) plaatsten sensoren en software in handschoenen, kleding en sokken die trillingen en stijfheid bij mensen met Parkinson meten. De sensortechnologie van de wearables zijn verbonden aan smartphones om de gezondheid te monitoren. Dit systeem verzendt data naar artsen en neurologen om een passend medisch behandelplan te ontwikkelen.
De ziekte van Parkinson veroorzaakt stijve spieren. Hierdoor bewegen de patiënten moeilijker. Door thuis controleonderzoeken te ondergaan, hoeven zij niet meer lopend of met de auto naar het ziekenhuis. Zorg op afstand wordt zo makkelijker. Ook kan de smart outfit valpartijen en ongelukken verkleinen. Al eerder is er voor mensen met Parkinson een wandelstok ontwikkeld die helpt beter te lopen. Het handvat van de stok geeft een pulserend ritme aan, zodat lopen vanuit stilstaan – en dus stijfheid - makkelijker is.

Eerst moeten er juridische afspraken worden gemaakt 

Sensoren en microprocessoren in kleding vormen een ideale manier om data voor zorgverleners en de drager te verzamelen. Hiermee kunnen controlebezoeken aan het ziekenhuis of de huisarts overbodig worden. Ook krijgen mensen zelf inzicht in hun gezondheid en kunnen zo gerichter leven. Slimme kleding staat in de kinderschoenen, maar biedt dus een schat aan mogelijkheden.

Meer weten?

- De digitale zorg van Willem Spijker
- Wat kunnen zorgrobots voor u betekenen?

Er zijn nog geen reacties

Reageren