Voedingsapps voor thuis en in het ziekenhuis

Steeds meer mensen gebruiken op hun smartphone een app om bij te houden wat ze dagelijks eten. Dit kan uit een medische overweging zijn, of om wat af te vallen of juist aan te komen. Ook in het ziekenhuis zien we het gebruik van (voedings)apps door patiƫnten op advies van zorgprofessionals steeds vaker terug.

Isala Zwolle is gestart met een proef waarbij patiënten zelf hun voeding bijhouden om te bekijken of ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. De Isala Eiwit app is speciaal bedoeld voor patiënten met een risico op ernstige ondervoeding of een voorgeschreven eiwitverrijkt of eiwitbeperkt dieet. In de app houden gebruikers per maaltijd bij wat zij hebben gegeten, de app rekent vervolgens automatisch het aantal eiwitten uit. De app kan alleen gebruikt worden in overleg met een diëtist en ondersteunt patiënten tijdens hun ziekte of in de herstelperiode. Door het gebruik van de Isala Eiwit app kunnen de diëtisten beter zien wat patiënten eten en of ze inderdaad voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Van Appelsientje tot Hema rookworst

Isala Zwolle is niet het enige ziekenhuis waar patiënten zelfstandig met een voedingsapp worden uitgerust. In het St. Jansdal in Harderwijk bedacht een internist-nefroloog (een internist die zich gespecialiseerd heeft in de oorzaken en behandeling van nierschade) een test waarbij patiënten thuis worden uitgerust met een bloeddruk- en hartslagmeter én de voedingsapp MyFitnessPal. De internist wil met name bij patiënten stimuleren dat zij minder zout eten, zodat hun bloeddruk minder hoog is en ze dus minder medicatie hoeven te gebruiken. In de MyFitnessPal app geven gebruikers aan wat ze hebben gegeten en gedronken gedurende de dag. Deze app biedt een heel uitgebreide database aan voorgeprogrammeerde voedingsmiddelen - van Appelsientje tot Hema rookworst en ontbijtkoek - maar gebruikers kunnen ook de barcodes van producten scannen zodat de gegevens automatisch ingevoerd worden. Naast het bijhouden van hun voeding, houden deelnemers aan hun experiment ook hun bloeddruk en hartslag in de gaten. Dit doen ze door middel van een bluetooth bloedruk- en hartslagmeter, waardoor de gemeten data direct en automatisch in het digitale patiëntendossier van het ziekenhuis terecht komen.

Zelf aan de slag

MyFitnessPal is een wereldwijd bekende voedingsapp. Ook in Nederland wordt deze app veel gebruikt. De app geeft per voedingsmiddel aan wat de voedingswaarden zijn, dus hoeveel ijzer, eiwit, suiker, vezels, vet of koolhydraten erin zitten. In de app kunnen gebruikers naast hun dagelijkse voeding (ontbijt, middageten, avondeten en tussendoortjes) ook bijhouden wat ze aan lichaamsbeweging doen of hun gewicht bijhouden. De app kan ook worden gekoppeld aan een fitness tracker of app, zodat deze beweegdata automatisch in MyFitnessPal terecht komt.

Een ander voorbeeld van een voedingsapp is Eetmeter, de voedingsapp van het Nederlandse voedingscentrum. Gebruikers vullen dagelijks in wat ze eten, en de app laat zien of ze voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgen. Ook laat Eetmeter zien hoeveel je eet uit de Schijf van Vijf (en daarbuiten).

Kies een dieet

De app Lifesum gaat verder dan alleen een voedingsdagboek, want je kunt de app ook gebruiken om specifieke gezondheidsdoelen te bereiken. Je kunt aangeven of je gezonder bezig wilt zijn, wilt afvallen of juist zwaarder wilt worden. Je kunt je streefgewicht en tijdsduur invoeren (hoeveel tijd heb je om je doel te bereiken), waarna de app het aantal te eten calorieën per dag en de af te vallen kilo’s per dag berekent. Standaard vind je in Lifesum een caloriebeperkt dieet, maar tegen betaling van €3,33 per maand kun je ook gebruik maken van drie andere diëten: het 5:2 dieet (waarbij je twee dagen per week gaat vasten), het LCHF-dieet (veel vet, weinig koolhydraten) of een eiwitrijk dieet.

Speciaal voor mensen met diabetes is er de app Koolhydraatkenner. Deze app geeft per voedingsmiddel de hoeveelheid koolhydraten aan. Per eetmoment en op het einde van de dag wordt de hoeveelheid genuttigde koolhydraten geteld. Platemate is eenzelfde soort app, waarin gebruikers onder andere gegeten koolhydraten, calorieën, vezels en vetten kunnen bijhouden en hun bloedglucosewaarden kunnen registeren. Zo kunnen patiënten hun waardes controleren. De ingevulde gegevens kunnen eventueel direct vanuit de app opgestuurd worden naar de behandeld arts.

Meer lezen? Marije heeft diabetes en eet koolhydraatvrij en gebruikt daarbij twee handige voedingsapps.

Er zijn nog geen reacties

Reageren