Wordt u echt gezonder van een activity tracker?

Een activity tracker: u heeft er vast wel eens iets over gehoord. Stappenteller, fitness band of sport 'wearable'. Het zijn allemaal namen voor een draagbaar apparaatje dat onder andere bijhoudt hoeveel stappen u zet per dag en hoeveel calorie├źn u daarmee verbrandt.

Er zijn activity trackers in allerlei vormen en maten: sommige draagt u om de pols, andere kunt u in uw broekzak stoppen of zelfs om uw hals dragen. Bekende activity tracker fabrikanten zijn Fitbit, Garmin, Polar, Withings of Misfit. Je hebt trackers voor een paar tientjes, maar ook voor 180 euro per stuk. Die duurdere banden meten bijvoorbeeld ook uw hartslag, zijn waterdicht en hebben een kleurenbeeldscherm. 

Wat alle moderne trackers met elkaar gemeen hebben, is dat ze kunnen ‘praten’ met uw smartphone, tablet of computer. De informatie die de tracker verzameld – uw dagelijkse stappen of verbrande calorieën – wordt draadloos naar een bijbehorende app op uw telefoon of tablet gestuurd. Zo’n app gebruikt u als het ware als een persoonlijk logboekje, waarin u ziet hoeveel stappen u zet per dag of hoeveel kilometer u aflegt in een week. U kunt in de gaten houden of u uw dagelijkse doel, bijvoorbeeld vijfduizend stappen, haalt of uw vrienden uitnodigingen om ook in beweging te komen.

Stok achter de deur

Er zijn verschillende redenen om een activity tracker te dragen. Sommige mensen dragen er één om hun sportprestaties in de gaten te houden, anderen gebruiken zo’n tracker als stok achter de deur om meer te bewegen. Immers, als u een baan heeft waarbij u veel zit of u lichamelijke klachten heeft, waardoor lopen niet gemakkelijk gaat, dan is het lastig om iedere dag voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dan kan het soms helpen als dat bandje om uw pols u om de zoveel tijd eraan herinnert - bijvoorbeeld door te trillen of een lampje te tonen - om even op te staan en in beweging te komen. 

 

Het idee van een activity tracker is in ieder geval dat het dragen ervan ervoor zorgt dat je bewust bent van je beweging iedere dag. Of je nu dagelijks sport, of juist moeite hebt om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Maar wordt u ook echt gezonder van het dragen van zo’n fitness bandje? Onlangs brachten Nederlandse onderzoekers een studie hierover uit. De hoofdvraag luidde: gaan volwassenen met overgewicht of obesitas meer bewegen door het dragen van zo’n fitness wearable?  

Bewuster mee bezig 

Een volmondig ‘ja’ bleef uit, maar volgens de onderzoekers waren wel alle signalen aanwezig dat zo’n tracker in ieder geval een positief effect heeft op het beweeggedrag van mensen. Als u ziet dat u op een dag ‘pas’ duizend stappen heeft gezet, dan kan dat ervoor zorgen dat u besluit om die avond nog een kleine wandeling te maken, op kantoor de trap te pakken in plaats van de lift of uw auto een eindje verder weg te parkeren. En wanneer dat niet mogelijk is: alle kleine beetjes helpen, want zo’n tracker telt elke stap.

2 reacties

Reageren