Zo check je informatie op betrouwbaarheid

Iedereen kan op internet informatie plaatsen. Maar klopt de informatie? Dit hangt onder meer af van de schrijver, de organisatie en de veiligheid van de websiteverbinding. Wil je weten hoe je dit checkt? Wij geven 6 vragen die je kunt stellen. Met de antwoorden hierop kun je kijken of informatie betrouwbaar is.

1. Is een betrouwbare organisatie eigenaar van de website?

Van wie is de website? En is deze eigenaar een organisatie met een bezoekadres? Een betrouwbare organisatie heeft niet alleen een postadres, maar ook een bezoekadres. Ook kun je met de medewerkers contact opnemen via een contactformulier, een telefoonnummer of e-mailadres. Als je twijfelt over de informatie op de website, stel dan een vraag aan de medewerkers. Ook kun je – als die er zijn - recensies of artikelen opzoeken over de website of organisatie.  

2. Welke reclame staat er op de website?

Een organisatie kan geld verdienen door reclame van andere bedrijven op de website te zetten. Reclames over medicijnen of medische behandelingen op een website met gezondheidsinformatie kan wijzen op partijdigheid. Kijk daarom goed naar de reclames. Waar gaan ze over? En wat zegt de website over welke reclames zij plaatsen?

3. Welk gevoel heb je bij de website?

Als je goed naar de website kijkt, welk gevoel heb je erbij? Is de indeling logisch? Kun je op een onderwerp of woord zoeken? Is het duidelijk welke informatie je krijgt als je ergens op klikt? Wanneer dit in orde lijkt, kan dat betekenen dat er in de website veel werk zit en daarmee betrouwbaar is.

4. Hoe komen de teksten over?

Een tekst kan alleen voor Google geschreven zijn. Of automatisch zijn vertaald naar het Nederlands. Dit kan betekenen dat de organisatie het belangrijker vindt dat er mensen op de website komen en producten kopen, dan dat de informatie klopt.

5. Heeft de website een beveiligde verbinding?

 Of de website een veilige verbinding heeft, kun je zien aan https:// en het groene gesloten slotje in de adresbalk van de browser.

6. Komt het internetadres overeen met de websitenaam?

Meestal is het internetadres hetzelfde als de websitenaam. Wanneer er één letter anders is, kun je op een website van iemand met slechte bedoelingen zijn. Kijk daarom goed of er meerdere websites zijn met ongeveer dezelfde naam.

7 voorbeelden van betrouwbare gezondheidswebsites

Er zijn ook websites waarvan wij weten dat zij juiste informatie geven. Omdat zij bijvoorbeeld de informatie met (wetenschappelijk) onderzoek onderbouwen.

Bronnen: Doyoucopy.nl, Consumentenbond en LUMC 

Meer weten?

- Alles over online toegankelijkheid – zijn uw apps toegankelijk?
- Thuisarts.nl uitgebreid met specialistische aandoeningen

9 november 2018
Zo check je informatie op betrouwbaarheid

Er zijn nog geen reacties

Reageren