Online ondersteuning bij zelfzorg 985x279

Online ondersteuning bij zelfzorg

Wat is online ondersteuning bij zelfzorg?

Marloes Zelfzorg 250x172

Voor patiënten met een chronische ziekte kan het nodig of nuttig zijn om thuis bloeddruk of longcapaciteit te meten, insuline toe te dienen of gewicht bij te houden. Patiënten met chronische aandoeningen zoals COPD, diabetes of hart- en vaatziekten doen dit in eerste instantie om zelf grip te houden op hun ziekte en gezondheid, ook wel zelfmanagement genoemd. Het doel is dat patiënten klachten leren herkennen en erkennen, controle kunnen houden en tijdig aan de bel kunnen trekken bij hun zorgverlener. 

In de meeste gevallen wordt deze informatie ook teruggekoppeld aan een zorgverlener. Tegenwoordig gaat dat steeds vaker digitaal, bijvoorbeeld via een patiënten portaal of zogenaamd zelfzorgplatform. Zelfzorgplatforms zijn digitale systemen of websites speciaal gemaakt voor patiënten met een chronische aandoening, hun mantelzorgers of familieleden, en zorgverleners. Met een zelfzorgplatform kan iemand met diabetes bijvoorbeeld in plaats van eens per kwartaal een bezoek aan de huisartsenpraktijk te brengen regelmatig digitaal contact onderhouden met zijn of haar praktijkondersteuner. 

Een zelfzorgplatform bestaat vaak uit een medisch dossier, een digitaal dagboek, de mogelijkheid tot een e-consult met de zorgverlener, online vragenlijsten en ruimte om zelfmetingen bij te houden. Daarnaast kunnen patiënten hier vaak meer informatie over hun ziekte terugvinden of gebruik maken van digitale diensten als online herhaalrecepten of het maken van een online afspraak. 

Zelfmanagement of zelfzorg betekent niet dat een patiënt met COPD, diabetes of hartfalen volledig op zichzelf aangewezen is voor zijn of haar zorg. Het idee is alleen dat zelf meten en kennis vergaren zorgt voor meer eigen regie en de mogelijkheid om mee te denken over de zorg die hij of zij ontvangt. 

Marloes Oosterom maakt gebruikt van online ondersteuning bij zelfzorg om inzicht te krijgen in haar gezondheid en grip te houden op haar reuma. "Ik log in op momenten dat het mij uitkomt." Lees hier haar verhaal.

Meer weten over online ondersteuning bij zelfzorg?

Welke producten zijn er voor online ondersteuning bij zelfzorg?

Welk digitaal zorgproduct past het beste bij mij?Start productwijzer

Blogs