Telemonitoring: veelgestelde vragen

Krijg je telemonitoring vergoed?

Telemonitoring bij patiënten met hartfalen wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Bij andere ziektebeelden wordt deze vorm zorg op afstand nog niet standaard vergoed. Wel komt het steeds vaker voor dat naar aanleiding van een testperiode met telemonitoring bij een specifieke groep patiënten deze vorm van zorg wel vergoed wordt. 

Voor welke patiënten is telemonitoring geschikt?

Er zijn veel scenario’s te bedenken waarin het wenselijk of noodzakelijk is om patiënten gedurende een langere tijd intensief te monitoren. Wanneer hartpatiënten een operatie hebben ondergaan, zijn zij in de periode daarna nog vaak onzeker of bijvoorbeeld het boezemfibrilleren wel echt is verdwenen. Het idee dat een cardioloog op afstand mee kan kijken en de patiënt in de gaten houdt, kan voor veel rust zorgen. 

Voor sommige patiënten met een chronische aandoening is het noodzakelijk om regelmatig metingen uit te voeren, bijvoorbeeld bij diabetes of chronische obstructieve longziekte (COPD). Als zij voor deze metingen niet naar een zorginstelling af hoeven te reizen, maar in het comfort van de eigen woning kunnen meten, biedt dat veel voordelen. 

Om met telemonitoring aan de slag te kunnen gaan moet je in staat zijn om zelfstandig de meetapparatuur te bedienen, je waarden te registreren en in sommige gevallen om digitaal te communiceren met zorgverleners. Bij telemonitoring wordt dus een beroep gedaan op jouw zelfstandigheid.